הולנד עם ילדים וצליאק – אוגוסט 2018

סיכום צליאק  

בהולנד יש מודעות יחסית גבוהה לצליאק, ברוב המקומות ידעו במה מדובר והבינו את הבקשה שלנו למנה ללא גלוטן.

ניתן למצוא בקלות מוצרים ללא גלוטן בכל סופר, אפילו בסופרים הקטנים יש אזור קטן למוצרים ללא גלוטן.

הולנד היא בירת הצ׳יפסים העולמית ולרוב דוכני צ׳יפסים שניתן למצוא בכל מקום הם נקיים מגלוטן – לא הכי בריא אבל בהחלט זמין, טעים ויכול לפתור רעב נקודתי ורצון לנשנש משהו מקומי.

כל ההערות בנוגע למסעדות נכון לאוגוסט 2018.

טיסה: איזיג'ט לאמסטרדם

לינה:

שני לילות בצימר  free lodge ליד אמסטרדם

https://www.freelodge.nl/en/choose-your-lodge

קצת יקר אבל מיוחד במינו, יש להם מספר בקתות עץ ובכל בקתה נושא עיצובי אחר, אנחנו ישנו בבקתת מרקש. העיצובים ברמה גבוהה וגם הבקתה מתוחזקת ברמה גבוהה. כל בקתה נמצאת במרחק מהבקתות האחרות שמאפשר פרטיות, ומוקפת בטבע.

המתחם של הצימרים נמצא בפרבר של אמסטרדם, ביציאה מהצימר מצד שמאל יש פארק רחב ידיים עם מתקני שעשועים לילדים, ואנחנו בילינו בו חצי יום.

נקודה אחת חשובה לציון – אנחנו הגענו בשעות הערב כך שהיה חשוך, ומחוץ לחלונות החדר ראינו הרבה עכבישים (דרך השמשה), הם היו בחוץ אז התגברנו על החשש…

צליאק – בצימר היה מטבחון קטן עם תנור, כיריים ופינת אוכל. בקרבת מקום היה סופר.

עשרה לילות בפארק de Emhof

https://www.centerparcs.eu/in-en/netherlands/fp_EH_holiday-park-de-eemhof

למי שלא מכיר, מדובר בכפר נופש של החברה center parks, בכפר בקתות משפחתיות שפזורות על שטח ירוק עצום, שעובר בו נחל עם ברווזים להאכיל בשפע , הרבה מדשאות, אופניים, פארק מים שווה, פינת חי, מרינה, ובכלל המון פעילויות לילדים ומבוגרים.

גן עדן למשפחות עם ילדים קטנים.

צליאק – 

בפארק De Emhof יש סופר קטן אבל סביר. יש לו אזור מזערי של מוצרים ללא גלוטן, ביניהם לחמניות של shar , כמו כן ניתן למצוא בו ירקות ופירות טריים, אורז, חטיפים ללא גלוטן ומצרכי מכולת אחרים.

היום באתר של הפארק מופיעות יותר מסעדות ממה שהיה בזמן הטיול שלנו, אז אין לי מושג מה לגבי המסעדות החדשות. בזמנו היו שתי מסעדות שאחת מהן מגישה מנה של חזה עוף על הגריל וצ׳יפס ללא גלוטן. נשמע מבטיח אבל התחזוקה של המקום היתה ירודה באופן כללי, ובעיקר לא היה נקי.

אכלנו שם פעם אחת וזו הייתה פעם אחת יותר מדי…

ישנן מסעדות ללא גלוטן בהולנד וניתן לאתר אותן באפליקציות מקומיות, אבל הניסיון שלנו היה שלא תמיד מבינים מה אנחנו רוצים, וגם אם כן, הרבה פעמים מדובר במסעדות שמגישות מנות עם גלוטן לצד מנות ללא גלוטן ואז קשה להבין מה מידת ההקפדה.

לכן הסתמכנו בעיקר על צידה שלקחנו אתנו מהבקתה.

לפעמים היו הפתעות מוצלחות, בעיקר דוכני צ׳יפסים, שמאוד נפוצים בהולנד, שידעו להגיד שהצ׳יפס ללא גלוטן וגם נתנו לי לראות שאין שום גלוטן במטבח.

בחדר הפארק היה מטבחון קטן עם כיריים חשמליים סבירות שנתנו לנו מענה טוב, לכן כבר בתחילת הטיול קנינו מחבת וסיר קטן בסופר הגדול של Albert Heign.

את הבקרים התחלנו בהכנות ליציאה לטיול: הכנת כריכים ללא גלוטן, ביצים קשות, ירקות חתוכים, פירות, לביבות, אורז, וכו׳.

בסוף היום בד״כ הכנו ארוחת ערב בשרית במטבחון של הבקתה.

סופר AH – Albert Heign

נמצא במרחק חצי שעה נסיעה מהפארק ויש בו מבחר גדול של מוצרים ללא גלוטן, הרבה מוצרים של shar , לחמים, פסטות יבשות וגם טריות, קורנפלקס וכמעט כל דבר שתבקשו ללא גלוטן. שם הצטיידנו כל יומיים שלושה.

יום 1: 16.8.18

בחצי היום הראשון יצאנו מהצימר וטיילנו רגלית בסביבתו (בפרבר של אמסטרדם בשם Amsterdam Nieuw-West) , בסמוך לצימר יש פארק עם מתקני ששעשועים לילדים, ובשוטטות שלנו עברנו בשדות, הגענו לחנות שמוכרת תוצרת חקלאית אורגנית ולאגם קטן.

בחצי היום השני לקחנו אוטובוס לתחנה המרכזית האמסטרדם וטיילנו באמסטרדם. ירדנו בתחנה המרכזית, יצאנו ממנה לכיוון הנהר, חצינו אותו והגענו לסמטאות של העיר. שם שכרנו אופניים והמשכנו ברכיבה.

השכרת אופניים:

לקחנו אופניים עם מושבי ילדים ורכבנו בכבישי העיר, ביום יום אנחנו לא רוכבים על אופניים ולא מרכיבים ילדים. אבל באמסטרדם זה מתבקש ביותר כי העיר בנויה לזה וזו חוויה מקומית אותנטית.

לילדים כמובן שזה אושר עילאי.

בתור אנשים שלא רוכבים או מרכיבים בד"כ, היינו זקוקים לכמה דקות של הסתגלות. רכבנו ליד החנות כמה דקות לראות שאנחנו מסתדרים ויצאנו לדרך. אפשרי בהחלט וכיף לא נורמאלי.

שיט:

שיט של שעה בתעלות העיר: הילדים מאוד ביקשו לשוט בתעלות ובאמת הצליחו להחזיק בכיף בערך חצי שעה. אח"כ כבר שלפנו את הנשנושים והאטרקציות האחרות כמו חוברות צביעה ומשחקי קלפים אבל בסה"כ היה נחמד. ממליצה לבחור בשיט שאורך לא יותר משעה.

יום 2: 17.8.18

עוד שיטוטים ברחבי אמסטרדם ומוזיאון המדע

מוזיאון המדע

מדובר במוזיאון גדול מאוד שמזכיר את המדעטק בחיפה. אחלה מקום, הרבה ניסויים אינטראקטיביים.

כמו כן מתקיימת פעילות מרכזית בחלל הראשי של המוזיאון, מן מסלול לגולות ענקיות שמדגים חוקי פיסיקה (השעות רשומות באתר המוזיאון) אל תחכו לפעילות הזו. המדריך מסביר בעיקר בהולנדית והילדים לא מבינים ומאבדים סבלנות, ההסבר אורך מעל לחצי שעה וההדגמה לוקחת בדיוק חמש דקות (או פחות)

צליאק – במוזיאון לא מצאנו שום דבר ללא גלוטן בקפיטריה (נכון לאוגוסט 2018)

יום 3: 18.8.18

נסיעה לפארק De Emhof , השכרת אופניים בפארק, שוטטות בפארק, נסיעה לסופר גדול של AH לקניות + בונוס שוק מקומי.

בפארק, כמו בהולנד כולה, השימוש באופניים הוא נפוץ ביותר.

בחרנו לשכור אופניים רגילים ואופניים עם עגלה נגררת לשני הילדים והם שירתו אותנו במשך כל השהות בפארק.

בשוק המקומי נמכרו חפצי יד שניה וכן תוצרת מקומית, השוק מתקיים פעם בחודש בימי ראשון, ויש שווקים דומים בכל כפר/עיירה בהולנד.

שווה לנסות לברר מתי מתקיימים השווקים, קודם כל זו חוויה מקומית ותרבותית שאין לה מקבילה בישראל, בה כל אחד: משפחות, זקנים, צעירים, פורש את מרכולתו על הדשא בצורה מסודרת והמחירים מחירי יד שניה אמתיים, ממש פרוטות. 

בשוק קנינו עגלת טיולון נוספת לטובת בן החמש שקינא באחותו הקטנה. בנוסף קנינו לילדים משחקי קופסה, שהמוכרת, אישה זקנה מקסימה, כ״כ שמחה לראות את הילדים משחקים בהם שפשוט נתנה לנו פי שניים משחקים מאלו שקנינו במתנה…

יום 4: 19.8.19 חיטהורן + מסעדת עמי ותמי

חיטהורן Giethoorn

״ונציה של הולנד״ – עיירה עתיקה ובה בתים מהמאה ה 18 וה 19 ותעלות לשיט בסירות קטנות.

שכרנו סירת מנוע קטנה ושייטנו בתעלות העיירה וגם יצאנו לאי קטן במרכז אגם ליד העיירה.

מעבר לחוויה של שיט בסירה הקטנה, מדובר בעיירה ציורית ומטופחת מאוד והשילוב מוצלח, הבעיה היחידה היא שזה הופך את העיירה ליעד מאוד תיירותית ולמעשה חלק לא קטן מהזמן עומדים בפקק של סירות בתעלות הצרות, באופן מפתיע זה לא מפחית מהכיף!

אחרי השיט עשינו גם סיבוב רגלי בכפר והיה לא פחות מוצלח.

צליאק – ישנן מספר מסעדות שמציעות מנות ללא גלוטן בכפר. אכלנו במסעדה, בחוויה שלי לא הקפידו מספיק ולכן אני לא ממליצה.

מסעדת עמי ותמי Hanse & Grietje

https://english.hansengrietjezeewolde.nl

המסעדה שוכנת במבנה מדליק שנראה כאילו הוציאו אותו מסיפור של האחים גרים, יש בה לפחות שתי מגלשות מפותלות שמובילות לחדר משחקים רחב ידיים ואטרקציה בפני עצמו בקומת המרתף.

אבל האטרקציה האמיתית היא השטח שמסביב למסעדה, מדובר בגן עדן לילדים: טרמפולינות ענק שנראות כמו גבעות צבעוניות, מסלולי שטח לאופנועי ילדים ממונעים, טירה של המכשפה, מגלשות, פינת חי ובטח יש עוד כמה דברים ששכחתי.

צליאק – במסעדה עצמה מגישים גם קרפים עצומים ללא גלוטן. אני מודה שלא בדקתי את מידת הניקיון במטבח אבל המלצר הבטיח לנו שמקפידים.

יום 5: 20.8.18 אפטלינג Efteling

https://www.efteling.com/he

פארק שעשועים בסגנון דיסנילנד.

שווה לגמרי את העלות ולדעתי אפשר להעביר בו יומיים בכיף. אנחנו בילינו בו יום שלם ועברנו חלק גדול מהמתקנים שהתאימו לגיל הילדים.

בתחילת הפארק מצד שמאל יש איזור גדול של פארק דמויות מסיפורי אגדות שמשום מה מאוד ממליצים עליו לילדים קטנים. במקרה שלנו הילדים לא הכירו את רוב הדמויות ודי השתעממו. בדיעבד הייתי מוותרת עליו.

צליאק – באתר של אפטלינג, בחוצץ של שאלות ותשובות כתוב שיש מספר מסעדות שמגישות מנות ללא גלוטן. בפועל, הילדים אכלו בעיקר צ׳יפסים (כמיטב המסורת בהולנד) וכריכים שהבאנו מהבית.

יום 6: 21.8.18 פארק דה אמהוף

הפארק עצמו הוא מקום שכיף מאוד להעביר בו את היום.

האטרקציות הן רבות ומגוונות לגילאים שונים, אני אציין רק את הדברים שאנחנו עשינו, קחו בחשבון שהרשימה הרבה יותר ארוכה והפעילויות כל הזמן מתעדכנות.

  • פארק מים: זוהי האטרקציה הכי גדולה בכפר הנופש וניתן להעביר שם שלוש – ארבע שעות בכיף. במתחם יש בריכת גלים גדולה(הגלים מופעלים בשעות קבועות), מגלשות מים, בריכה לקטנטנים וקפיטריה.
  • פינת חי
  • מיני גולף
  • באולינג
  • קיר טיפוס.
  • מסלולי אופניים

צליאק – מפורט בתחילת הפוסט – בתיאור פארק הנופש.

יום 7: 22.8.18 המוזיאון הפתוח של הולנד בארנהיים

https://www.openluchtmuseum.nl/?taal=en

כשמו כן הוא, מוזיאון באוויר הפתוח, בנוי ככפר קטן, עם רכבת היסטורית, עשרות מבנים היסטוריים ובמשבים השונים ישנם בעלי מלאכה שמבצעים מלאכות היסטוריות שכבר נעלמו מהעולם.

מקום מוצלח כי זה לא מוזיאון סגור בו מייצגים אלא יותר דומה לחוויה של טיול בכפר בטבע וניתן להשתתף בפעילויות שונות כמו שאיבת מים, כביסה בדלי, עידור בשדה, איסוף קש וכו׳.

צליאק – לא מצאנו במקום מנות ללא גלוטן. אכלנו אוכל שהבאנו איתנו וקנינו גלידות ארוזות ונשנושים. 

יום 8: 23.8.18 טיול אופניים בהוחה ולואה (Hoge Veluwe)

https://www.hogeveluwe.nl/en/plan-your-trip/walking-and-cycling

הכניסה לפארק היא בתשלום

לדעתי גולת הכותרת של הטיול.

אחוזה שמוקפת בשטחים רחבים מאוד בנופים מגוונים, יש בה יערות, שדות ירוקים, מדשאות ואפילו אזור שנראה מדברי.

קוראים למקום גם פארק האופניים הלבנים כי פשוט מדובר במעצמה של אופניים אפילו ביחס להולנד… והכי חשוב, האופניים הלבנים הם חינמיים!

מכיוון שהילדים שלנו עדיין לא ידעו לרכב על אופניים, וגם לא היו בגודל המתאים לאופניים הלבנים (מזכירה שטיילנו שני הורים עם ילד בן שש וילדה בת ארבע), שכרנו שני אופני זוגות – parent child tandem – של הורה וילד ובחרנו במסלול של 10 ק״מ.

כך שאנחנו (ההורים) דיוושנו במושב האחורי וכל ילד ישב במושב הקדמי ודיווש כפי יכולתו. אתם יכולים לדמיין את גודל החוויה לילדים.

הנופים הקסומים, המרחבים האינסופיים, המדשאות, ואפילו אחוזה עם אגם מלאכותי וברווזים קנו את ליבנו, היה פשוט מושלם.

כאשר נכנסים לפארק, יש להגיע תחילה לאזור חניית האופניים, שם ניתן למצוא מוזיאון קטן אך מלא בדברים מעניינים ופעילויות לילדים וגם בתי קפה ומסעדות.

הכניסה לפארק היא בתשלום.

את כל הפרטים ניתן למצוא באתר:

https://www.hogeveluwe.nl/en/plan-your-trip/walking-and-cycling

שעות פתיחה, אפשרויות להשכרת אופניים מיוחדים – blue rental bike (למשל אופניים זוגיים), מסלולים, פעילויות מיוחדות וכו׳.

מלבד זאת ניתן להזמין מראש אופניים, מומלץ לעשות זאת מראש שלא ייווצר מצב שתגיעו ולא יהיו אופניים מיוחדים פנויים.

צליאק – נכון לאוגוסט 2018 במסעדות שבמתחם השכרת האופניים לא היו מנות ללא גלוטן. אבל כן מצאנו גלידות ארוזות ללא גלוטן וחטיפים ללא גלוטן.

יום 9: 24.8.18 אלקמאר – שוק גבינות

https://www.kaasmarkt.nl/en/

עיירה ציורית אשר מתקיים בה שוק גבינות מסורתי הכולל טקס מסורתי שלם של יצרני גבינות וסוג של תחרות עם שופט.

בפועל מדובר בהופעה של כשעה בה בודקים, שוקלים, טועמים ובוחנים את הגבינות בצורה דרמטית ומשעשעת.

לאחר מכן שוטטנו בעירה שבדומה לאמסטרדם בנויה על תעלות אבל בקנה מידה הרבה יותר קטן. ברחובות של התעלה יש הרבה דוכנים ואוירה תיירותית.

צליאק – אכלנו בבית קפה שנקרא Anne&Max , הלהיט של המסעדה הוא שיש לה כמה שולחנות בסירה שעוגנת בסמיכות למסעדה במי התעלה. לקחנו כריכים ללא גלוטן ומיצים סחוטים. התרשמתי שהמלצרית מבינה במה מדובר וגם בתפריט צוין שמדובר במנות ללא גלוטן. 

יום 10: 25.8.18 מוזיאון החלל

https://www.space-expo.nl/en/visit/museum

במקרה שלנו זה היה יום גשום, אז החלטנו לנסות את תערוכת החלל.

מדובר במוזיאון קטן שבדיעבד לא מצדיק נסיעה של מעל לשעה.

ישנם במוזיאון מיצגים אינטראקטיביים של משגרי חלליות, חללית ששוגרה בעבר לחלל ויצאה משימוש, העתק של תחנת החלל, חליפת אסטרונאוט וכד׳.

ישנה גם פינת יצירה קטנה לילדים צעירים וגם בחצר ישנם מספר מיצגים נחמדים.

העברנו שם שעה בכיף, עם ילדים קטנים.

צליאק – יש קפיטריה במקום אך לא היו מנות ללא גלוטן, הבאנו אוכל איתנו.

יום 11: 26.8.18 זאנסה סכאנס   Zaanse Schans

כפר ציורי (כן, כן, עוד כפר ציורי) שהוא מוזיאון פתוח, כפר אומנים ויעד תיירותי באופן כללי.

פסטורליה הולנדית של תעלות שיט, טחנות רוח, מדשאות, נעלי עץ הולנדיות והרבה הרבה גבינות…

נכנסנו למוזיאון הנעליים, שהוא חנות לנעליים הולנדיות וגם מוצג שם תהליך יצירת הנעליים בסרטון נחמד ומדי שעה יש גם הדגמה חיה של אחד השלבים ביצירת הנעל ההולנדית המסורתית.

מחוץ למוזיאון יש מיצגים של נעל הולנדית ענקית וזוג נעליים שכל התיירים רוצים להצטלם איתן…

נכנסנו גם למוזיאון גבינות (יש מספר מוזיאוני גבינות במקום שלדעתי בנויים אותו הדבר) שם קיבלנו הסבר קצר ממדריכה חיננית שלבושה בלבוש הולנדי מסורתי. על תקן חנות מזכרות יש כמובן חנות גבינות גדולה שעוברים דרכה ביציאה. בחנות זו ניתן לטעות מסוגים רבים ומגוונים של גבינות.

רוב הגבינות היו ללא גלוטן

צליאק – אכלנו במסעדה Brasserie De Smuiger , זו היתה חוויה מצוינת. במקום היו מנות ללא גלוטן. חקרתי את המלצרית ואפילו דיברתי עם השף. הזמנו מנה של חזה עוף על האש ונאצ׳וס עם רוטב. כמובן שאי אפשר בלי צ׳יפסים ובסופו של דבר זה מה שהצליאקית שלנו אכלה… מעבר לכך המקום מאוד ידידותי לילדים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *